Petek Temizliği – Kombi Tesisat Temizliği
Petek ve Tesisat Temizliği Nasıl Yapılır?
Bu soruya cevap vermeden önce petek temizliğinin bir bakım çalışması olduğunu belirtmeliyiz. Petek ve tesisat temizliği yapılırken, asit içeriği olmayan kimyasal ve makine kullanmak şarttır. Petek temizliği için makineyi kombi tesisatına bağlarken evdeki en doğru noktanın seçilmesi gerekir. Bağlantının doğru yapılması evin kirlenmesini önleyip, dışarıya atılacak tortu ve kireç parçalarının uzun yol almasını engelleyecektir. Genelde bağlantı için tercih edilen bölgeler kombinin altı ya da banyodaki havlupan vanalarıdır. Kullanılan makinenin hava ve suyla çalışması en önemli konulardan biridir. Kalorifer borularının hacim olarak küçük olduğu ısıtma tesisatlarında, sıkıştırılmış hava ve su, radyatörün içerisine girdiği anda geniş bir alanla karşılaşır. Peteğin dibine oturmuş tortuları bir anda havalandırarak sistemden dışarı atmayı sağlayan makineler 2 ila 3 bar arası çalışmaktadır. Çıkış borusundan temiz su gelene kadar petek temizleme işi sonlandırılamaz. Radyatör temizliği yapıldıktan sonra, kalorifer tesisatının büyüklüğüne göre bazik özelliğe sahip koruma ve temizleme kimyasalı atılarak sökülen parçalar yerine takılır. Kombinin su seviyesi ayarlanıp peteklerin havası alındıktan sonra sistemi çalıştırabilirsiniz.
Petek Bakımı Ne Zaman Yapılır?
Firmaların reklam politikaları içerisinde petek bakımlarının her yıl yapılması gerektiğini söyleseler de bu bilgi tam olarak doğru değil. Düzenli olarak 2 yılda bir yapılacak petek bakımı kombi tesisatınız için yeterlidir. Evinizde bulunan kalorifer petekleri eskisi kadar performanslı bir şekilde yanmadığında aşağıda yazılı şikâyetleri yaşıyorsanız tesisat borularında ve radyatörlerde tıkanma var demektir. Peteklerin az ısınma sebeplerinin %85`i kullanıcıların her yıl kombi bakımı yaptırırken petek ve tesisat temizliği yaptırmadıklarından kaynaklanır. İşte o belirtiler;
- Peteklerin yarıdan aşağısı ısınmıyor ise
- Petekler hiç ısıtmadığında ya da kombinin derecesini yüksek ayara getirdiğiniz halde
- Peteklerin altı ısıtmıyorsa
- En son petek hiç yanmıyorsa
- Kombi sürekli kirlenmeden dolayı arıza yapıyorsa
- Kalorifer peteklerinin 2 yıl veya daha uzun süredir hiç temizliği yapılmamış ise
- Kombi filtresi sürekli tıkanıyorsa
Peki Neden Petek Temizliği Yaptırmalıyım!
Uzmanlar kombi bakımına verdikleri önemi tesisata göstermiyorlar Oysaki tesisat bakımındaki ısrarı tesisata da göstermek gerekiyor. Günümüzde kombi bakım çalışmaları maalesef elektrik süpürgesiyle içinin tozunu almaktan ibarettir. Ayrıca kombi bakımı yaptırdığınızda kombiniz arıza yapmayacak diye bir kaide yok.
Kimi tesisat firmalarının abarttığı gibi petek temizliği yapıldığında yakıttan %30 tasarruf etmezsiniz. Basit bir örnekle açıklarsak çay demliklerinde alttaki demliğin dibini kireç bağlarken üstteki ufak demliğin neden kireç tutmadığını biliyor musunuz? Bunun sebebi kirecin ısıyla temas eden noktada daha fazla oluşmasından kaynaklanır.
Neden petek temizliği yaptırmalıyım sorusuna gelirsek eğer; Kombi tesisatında en fazla kireç oluşan nokta, suyun ısındığı eşanjördür. Kombi bakımı esnasında sadece süpürgeyle toz alındığından eşanjör temizliği yapılmamaktadır. Kalorifer tesisatlarında petek temizleme yapılırken kullandığımız koruyucu kimyasal, suyun geçtiği tüm kombi parçalarını ayna gibi tertemiz yapar. Bu işlem kirlilikten kaynaklı kombi parçalarında oluşacak arızaları tamamen yok eder. Bu sayede ekstra ücret ödemeden kombi temizliğiniz de yapılmış olur. Suyu peteklere gönderen kombi olduğu için, düzgün bir şekilde iletimi sağlandığında aldığınız ısı verimi oldukça artacaktır.
“Petek temizliği sanıldığının aksine %30 yakıt tasarrufu sağlamaz. Sadece peteklerden aldığınız ısı performansını artırır.”